صنعت چاپ

صنعت چاپ شامل موسساتی است که عمدتا در چاپ متون ، چاپ تصاویر ، چاپ روی تیشرت ،چاپ روی کاغذ (چاپ کارت ویزیت ، چاپ تراکت ، چاپ سربرگ ، چاپ بنر ، چاپ سررسید اختصاصی و …) فلز ، شیشه ، چاپ روی لیوان ،چاپ پرچم و خیلی چیزهای دیگر را شامل می شوند. چاپ را می‌تواند به سه مرحله مجزا تقسیم شود : مرحله پیش ازچاپ(طراحی) ، آماده‌سازی مواد برای چاپ ؛ مرحله انتهایی یعنی خروجی. بسیاری از شرکت های فعال در این حوزه این سه مرحله را بطور کامل رعایت می کنند این شرکت ها ابتدا طرح مورد نیاز شما را در کامپیوتر طراحی و ارزیابی کرده و سپس به اقدام به چاپ کرده و در نهایت به توزیع آنها می پردازند.

کالاها و خدمات

طیف گسترده‌ای از محصولات و کالاها در صنعت چاپ تولید و به چاپ می رسند. علاوه بر مجلات ، کتاب‌ها ، سررسید اختصاصی و برخی از روزنامه‌ های کوچک محصولات دیگر چاپی شامل  چاپ پاکت نامه‌ ، چاپ تراکت ، چاپ کتابچه های راهنما و … به چاپ می رسند. کالاهای چاپی شامل چاپ روی لیوان ، چاپ روی تی شرت ، چاپ پرچم و … می باشند.در این صنعت همچنین موسساتی حضور دارند که اقلام چاپی را بصورت سریع به چاپ می رسانند مانند چاپ افست و همچنین بخش های خدماتی مشغول در این صنعت مانند موسسات صحافی سررسید و کتاب مشغول به فعالیت هستند.

سازمان صنعتی . صنعت چاپ به ۱۲ بخش تقسیم می‌شود که آنها عموما نوع روش اصلی چاپ را که در ساخت یا محصول مورد استفاده قرار می‌گیرد را معکوس می کنند. که در ساختار یا محصول تولید شده مورد استفاده قرار می گیرد. موسساتی که از ورق های چاپی و یا برخی دیگر از حامل های تصویر برای توزیع جوهر به کاغذ استفاده می کنند به پنج بخش صنعتی تقسیم می شوند: لیتوگرافی، فلکسوگرافی، gravure ، چاپ روی صفحه و چاپگرلیتوگرافی، که از صفحات فلزی صاف استفاده می کند که یکی از پرکاربردترین فرآیند در صنعت چاپ می باشند.صنعت چاپ ترکیبی از ماشین آلات مخصوص و کامپیوتر می باشد .پیشگامان در حوزه های چاپ تجاری بزرگ‌ترین بخش صنعت را تشکیل می‌دهند .اگرچه روند چاپ بیشتر روزنامه‌ها از شیوه لیتوگرافی می باشد اما فعالیت‌های چاپ آن‌ها در این صنعت گنجانده نشده است بلکه در صنعت نشر گنجانده شده‌ اند.

فلکسوگرافی از صفحات چاپی ساخته شده از لاستیک یا پلاستیک استفاده می کند. این یک فرآیند باسرعت بسیار بالا می باشد که از جوهر خشک کردن استفاده می کند و می‌تواند انواع مختلفی شامل برچسب‌ها ، کیسه‌های خرید ، کارتن‌های شیر و جعبه‌های راه راه را تولید کند .تولید به شیوه reproduction دارای کیفیت بالا ، فرم بندی مناسب و از انعطاف‌پذیر کافی برخودار بوده و توانسته سهم قابل‌توجهی از بسته‌بندی و چاپ محصول را به خودش جذب کند . شیوهچاپ صفحه نمایش بیشتر برای چاپ بر روی کلاه ، چاپ روی تیشرت ، چاپ پرچم و دیگر اقلام پارچه‌ای کاربرد دارد.

کالاها و خدمات
 
 

فرایندهای بدون ورق از پیشرفته ترین تکنولوژی شیوه چاپ هستند که در بخش چاپ دیجیتال گنجانده می شوند. این موارد شامل چاپ الکترونیک، الکترواستاتیک و یا جوهر افشان می باشند و عمدتا برای کپی کردن، تکثیر و چاپ هایی همچون چاپ بنر ، چاپ سررسید اختصاصی استفاده می شوند. بخش عمده ای از کارهایی که با استفاده از فرآیندهایچاپ دیجیتال انجام می شود، برای سفارشات در حجم کم می باشند و اغلب از این شیوه در مغازه های کوچک مورد استفاده قرار می گیرد این نوع چاپ بسیار بی عیب و نقص می باشند و همچنین چاپ دیجیتال یکی از بخش هایی در صنعت چاپ می باشد که به سرعت در حال رشد و توسعه می باشد. چاپ دیجیتال، به عنوان “چاپ متغیر داده ها” شناخته می شوند در این شیوه چاپ قابلیت چاپ در سایز و انوع مختلفی از طرح های می باشند.

پیشرفت‌های اخیر در صنعت چاپ  مانند بسیاری از صنایع دیگر ، همچنان دست‌خوش تغییرات اساسی می باشد. این صنعت بطور فزاینده ای با حوزه کامپیوتر مرتبط می باشد به گونه ای که تغییر و پیشرفت در این حوزه باعث پیشرفت در سایر حوزه ها می شود و بسیاری از فرایندهایی که در گذشته توسط دست صورت می گرفت در حال حاضر بصورت اتوماتیک در حال انجام هستند. این پیشرفت در حوزه چاپ در هر سه مرحله پیشرفت داشته و مهم ترین در مرحله پیش از تولید می باشد.در گذشته کارگران برای بریدن بخش های مختلف طرح چاپ شده مشغول فعالیت بودند ولی در حال حاضر این برش و طراحی ها در مرحله قبل از چاپ و بعد از آن توسط تجهیزات پیشرفته امروزی بصورت خودکار انجام می شود و دیگر نیازی به نیروی انسانی نمی باشد.شما می توانید تمامی مراحل و خط برش چاپ را در مرحله پیش از چاپ در کامپیوتر بطور کامل مشاهده و از بروز هرگونه ایراد و خطایی جلوگیری کنید.پیشرفت تکنولوژی بر فرآیند چاپ تاثیر گذاشته ‌است . اپراتورهای ماشین چاپ ، که به عنوان اپراتورهای مطبوعاتی نیز شناخته می‌شوند ، به طور فزاینده‌ای از کامپیوترها برای ایجاد تنظیمات در چاپ استفاده می‌کنند .

صنعت چاپ دیجیتال به سرعت در حال رشد است چرا که تکنولوژی چاپگرها به سرعت در این صنعت روبه جلو حرکت می کند. اکثر چاپگرها های سازمان ها در حال حاضر به صورت چاپ دیجیتال عمل می کنند . فرآیندهای چاپ ،ر امروزه از طریق اسکنرها و دوربین ها وارد و کامپیوتر شده و مورد استفاده قرار می گیرد. چاپ دیجیتال عملیات های قبل از چاپ و همچنین فرآیند چاپ را تغییر می‌دهد. در فراید چاپ دیجیتال بسیار از مراحل دستی حذف می شوند و کار به سرعت بیشتری پیگیری می شود.

صنعت چاپ دیجیتال
 
 

در حال حاضر صنعت چاپ علاوه بر چاپ محصولات خدمات بیشتری را به مشتریان عرضه می کنند. شرکت های چاپ محصولات مشتریان را بسته بندی و به مشتریان خود ارسال می کنند و همچنین آنها خدمات فرعی دیگری را به مشتریان خود ارائه می دهند که عبارتند از : مدیریت پایگاه‌داده ، پست ، انبارداری و سفارش از طریق وب سایت و انجام کارهای طراحی. شرکت های چاپ احساس می‌کنند که ارائه این خدمات باعث جذب روز افزون مشتری برای آنها می شود و به راحتی می توان با سایر شرکت های فعال در این حوزه رقابت داشته باشند.

شرایط کاری

میزان ساعت‌ مشغول به کار

میانگین ساعت کاری کارگران در صنعت چاپ در سال ۲۰۰۸ ، ۳۸٫۳ ساعت در هفته می باشند که در مقایسه با سایر بخش های تولیدی ۴۰.۸ ساعت در هفته می باشد . کارگران در این صنعت عموما در یک روز ۸ ساعت کار انجام می دهند، برای اضافه کاری بسته به میزان سفارشات ساعت آن متفاوت می باشد. شرکت های بزرگ میزان حقوق براساس عملکرد و ارشدیت یک فرد در کارگاه و همچنین میزان توانایی ارتباط با مشتری می باشد.

محیط های کاری بسته به نوع فعالیت چاپ خانه متفاوت می باشد. به عنوان مثال در کارگاه های چاپ مطبوعاتی به دلیل ایجاد سرو صدا نیازمند محافظت از گوش برای کارکنان خود هستند. طراحان در این چاپخانه ها باید در یک محیط آرام و بی سروصدا و دور از هر فعالیتی قرار بگیرند.

صنعت چاپ به دلیل ظرافت و وجود یکسری جزئیات نیازمند دقت و تمرکز بسیار زیادی می باشد که بسیار خسته کننده و فشار زیادی را به متصدی دستگاه وارد می کند که البته با پیشرفت دستگاه ها این مشکل تا حدود زیادی مرتفع شده است.

در صنعت جوهر و چاپ افراد چون با جوهر و مواد شیمیایی سروکار دارند در دراز مدت ممکن است آسیب زا باشند البته این مشکل برای تولیدات چاپ دیجیتال بسیار کمتر شده است و در چاپ افست این مشکل بیشتر است که در صنعت چاپ افست هم با پیشرفت دستگاه ها این مشکلات هم به مراتب بهتر شده است.

اشتغال

طبق گزارشات در موسسات آمریکایی در سال ۲۰۰۸ , صنعت چاپ در حدود ۵۹۴,۱۰۰ نیرو در این حوزه مشغول به فعالیت بودند. بزرگترین بخشی که در آن مشغول بودند بخش لیتوگرافی می باشد.

میزان افراد شاغل در این صنعت

طبق گزارشات به عمل آمده در آمریکا حدود ۵۳ درصد افراد شاغل در بخش های تولیدی مشغول فعالیت هستند و به میزان ۱۷ درصد در صنایع چاپ و مشتقات آن مشغول به فعالیت می باشند.

شرکت های فعال در حوزه چاپ

افراد شاغل در تولید

طراحان و متخصصین فعال در حوزه چاپ، طرح و تصاویر و رنگ دلخواه شما را از شما می گیرند و سپس آن فایل ها را در کامپیوتر و با استفاده از نرم افزارهای گرافیکی ارزیابی و سپس آن را برای چاپ ارسال می کنند. در برخی از شرکت ها این افراد حتی طرح دلخواه شما را طراحی و سپس برای چاپ ارسال می کنند یعنی طراحی و چاپ همه و همه بر عهده خودشان خواهد بود. هنگامیکه طراحان طرحی را آماده کردند آن را به بخش چاپ ارسال می کنند، افراد متخصص در حوزه چاپ فایل ارسالی را با قوانین دستگاه و اصول چاپ و رنگ و فرم بندی مناسب مطابقت داده و سپس فرمانچاپ را صادر می کنند.

افراد شاغل در تولید
 
 

وقتی دستگاه آماده چاپ شد، اپراتورهای دستگاه چاپ مواد اولیه برای چاپ را بررسی می کند و سپس صفحه‌های چاپرا نصب می‌کند . آن‌ها همچنین میزان فشار و جوهر چاپ را تنظیم می‌کنند ,و براساس میزان چاپ، کاغذ را درون دستگاه قرار می دهند. اپراتور دستگاه باید در کنار دستگاه بایستد و هرگونه مشکلی که پیش بیاد را به سرعت رفع و اصلاح کند. وجود اپراتور دستگاه های چاپ نیز در مغازه های کوچک هم کاربرد خودش را دارد.

پس از چاپ برخی از محصولاتی که نیاز به صحافی دارند مانند چاپ سررسید اختصاصی ، چاپ کتاب و کتابچه و … کاغذهای آن را از دستگاه خارج کرده و توسط تیم صحافی این کاغذها را با چسب بهم می چسبانند. برخی از دستگاه های پیشرفته وجود دارد که صحافی نیز توسط خود دستگاه صورت می گیرد و نیازی به نیروی انسانی نمی باشد. صحافی هم روش های مختلفی وجود دارد برای مثال روش چسباندن، روش دوختن و … و بسته به انتخاب مشتری صحافی سالنامه و یا هرچیز دیگری انجام می شود.

آموزش و ارتقای شغلی

کارگرانی که وارد صنعت چاپ می‌شوند به طور غیررسمی در کارگاه مورد آموزش قرار می گیرند. در طول آموزش آن نیرو بسته به استعداد و علاقه مندی که دارد پس از آموزش در آن قسمت به کار گرفته می شود. کارگران ابتدا بعنوان دستیار مشغول به کار می شوند و سپس پس از یک دوره یادگیری کامل بصورت مستقل مشغول به فعالیت می شوند.

میزان و سواد و تخصص های آکادمی در این حوزه می تواند بسیار مفید و کارساز باشد به گونه ای که اگر فرد در دانشگاه ها در حوزه های طراحی و با نرم افزارهای گرافیکی کار کرده باشند بسیار راحت می تواند در این حوزه فعالیت داشته و مفید تر واق شوند. در نتیجه سعی کنید از افرادی که در این حوزه تحصیل کرده اند بکار گیری کنید.

کارکنان شاغل در حوزه چاپ نیازمند یکسری آموزش هایی در خصوص نحوه ارتباط درست با مشتری باید باشند. همچنین این کارکنان نیازمند آموزش با کامپیوتر و نحوه عملکرد با نرم افزارهای گرافیکی می باشند. شما باید برای آموزش آنها یک مهلت یادگیری تعیین کنید تا آنها در این بازه های زمانی تعیین شده اقدام به یادگیری کامل این حوزه بکنند. سعی کنید از نیروی استفاده کنید که خلاق باشند که بتوانند پس از یادگیری کامل نرم افزارهای گرافیکی برای شما طرح های بسیار زیبا و خلاقه و مشتری پسند بزنند.

چشم انداز

چشم انداز صنعت چاپ در حوزه مشاغل

چشم انداز در این حوزه این است که میزان افراد شاغل در حوزه اپراتور دستگاه به شدت کاهش پیدا خواهد کرد ولی افرادی که تخصص کافی در زمینه طراحی و کار با نرم افزارهای گرافیکی دارند نیز برای سال های آینده بسیار مورد نیاز خواهند بود. پیشرفت در صنعت چاپ بویژه در حوزه های چاپ افست و بخصوص چاپ دیجیتال باعث می شود که فرصت های شغلی در صنعت چاپ ریشه کن بشود.

چشم انداز میزان رشد اقتصادی در حوزه چاپ

در سال های آیند با توجه به رشدهایی در حدود ۱۱ درصدی در اقتصاد کشورهای پیشرفته اما شاهد میزان رشد منفی ۱۶ درصد برای صنعت چاپ خواهیم بود. علت این میزان کاهش پیش بینی شده ، رشد چشم گیر و استفاده فراگیر از اینترنت و اتوماسیون های اداری خواهد شد که در نتیجه احتیاج به حوزه چاپ به شدت کاهش پیدا می کند. کاهش میزان تقاضا باعث می شود شرکت های مشغول فعالیت در این حوزه اقدام به تعدیل نیرو بکنند که در نتیجه میزان بیکاران در این حوزه افزایش پیدا می کند. البته برخی از شرکت های کوچک و متوسط که به شیوه چاپ دیجیتال عمل می کنند شاید با حاشیه سود اندک بتوانند به ادامه فعالیت خود بپردازند.

فرایند هایی که در حال حاضر بصورت دستی صورت می گیرد در سال های آینده با توجه به پیشرفت تکنولوژی بصورت خودکار(اتوماتیک) می شوند. در نتیجه در سبک مشاغل تغییر ایحاد می شود و در نتیجه کارکنان شاغل در این حوزه بای سطح سواد تکنولوژی خودشان را بالا ببرند و بتوانند با تجهیزات پیشرفته کار بکنند. این پیشرفت تکنولوژی باعث می شود برخی افراد که در حال حاضر برخی از قسمت های صنعت چاپ را با مهارت های دستی انجام می دهند در سال های آینده از مدار اشتغال کشوری خارج بشوند و عملا شغلی برای آنها باقی نماند. همانطور که گفته شد طراحی و فردی که تسلط کامل به نرم افزارهای گرافیکی دارد بسیار در سال های آینده مورد نیاز و احتیاج خواهند بود.

بسیاری از تولید کنندگان دستگاه های چاپ در حال افزایش تعداد خدمات دستگاه ها هستند که پاسخگویی بسیاری از فعالیت هایی که در حال حاضر بصورت دستی انجام می شوند می باشند. رشد خدمات دستگاه های چاپ باعث کاهش افراد شاغل در این حوزه می شود. اما سبب بهبود کیفیت و کاهش ضریب خطا در هنگام چاپ و همچنین افزایش سرعت در صنعت چاپ می شود.

چشم انداز چاپ